OM SKÖVDE

Skövde har ett fördelaktigt läge både geografiskt och storleksmässigt. Skövde ligger i södra delen av Sverige mitt emellan landets största insjöar Vänern och Vättern. Med sitt centrala läge och goda kommunikationer utgör Skövde en viktig knutpunkt. Skövde har nära både till vår huvudstad Stockholm och Sveriges näst största stad Göteborg. Skövdes storlek innebär även att vi har både storstadens och småstadens fördelar. I Skövde bor det 53 134 invånare (april 2015).

Skövdes geografiska läge i mitten av Västra stambanan ger tillgång till goda tågkommunikationer med Stockholm och Göteborg. Skövde är centrum i en arbetsmarknads- och pendlingsregion som förutom Skövde omfattar ytterligare nio kommuner. Inom Skövderegionen finns drygt 80 000 arbetstillfällen och nästan 180 000 invånare vilket ger en åttonde plats i Sverige. Av dessa arbetstillfällen finns cirka 32 000 i Skövde kommun.

Skövde kommun, Västra Götalandsregionen och Försvarsmakten är stora offentliga arbetsgivare i Skövde. Volvo personvagnar AB och Volvo Powertrain är de största privata arbetsgivarna. Dessa fem tillsammans står för cirka hälften av alla arbetstillfällen.

I anslutning till Högskolan i Skövde finns vår teknik- och forskningspark Gothia Science Park, som idag rymmer ett 70-tal företag och organisationer som har drygt 700 medarbetare, allt från start-ups inom dataspel till spetsföretag inom produktutveckling.

Pendlingsströmmarna är stora och till Skövde pendlar drygt 11 000 personer varje dag för att arbeta. Till detta kommer en omfattande pendling av studenter till Högskolan. Den snabba utvecklingen av arbetspendlingen beror på väl utbyggd kollektivtrafik med över 200 regionala bussar och tåg till Skövde resecentrum varje dag, som har cirka 4 miljoner besökare per år.

Högskolan i Skövde har cirka 10 000 inskrivna studenter och av dessa är cirka 4 000 helårsstudenter. Högskolan ger 50-tal olika utbildningsprogram och cirka 350 fristående kurser och har fem forskningsspecialiseringar: Informationsteknologi, Virtuella system, Systembiologi, Framtidens företagande samt Hälsa och lärande. Av dagens Skövdebor har cirka 20 % en högskoleutbildning.

Högskolan i Skövde drar studenter till staden och genererar idéer, synergier och nya företag som är positivt för Skövde och vår utveckling. Företagen, Högskolan och Gothia Science Park utgör viktiga motorer för utveckling och nytänkande.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/73/196873/madeinskovde.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388